Kotterbos

 

Niveau: classificatie blauw, gemiddeld

a442b538d1b34d8ab6d284927b591191jpg In Almere Buiten ligt de Mountainbikeroute Kotterbos. De route bestaat in feite uit een drietal logisch bij elkaar horende tracks. De route Kotterbos, de oudste route in Almere, de route Stripheldenbuurt, een zelfstandige route langs de Buitenring in Almere, en de route in het Vaartplasbos. Vanuit de route Kotterbos komt u via een fietsbrug over de Lage Vaart op het parkoers Vaartplasbos.
De start van de route ligt zowel op de parkeerplaats langs de Buitenring, genaamd de Buitenringplaats, als aan de Kotterbosweg.  
Het Kotterbos grenst aan de Oostvaardersplassen en is een van de vele door Staatsbosbeheer gecreëerde bossen bij de aanleg van de polder. De Oostvaardersplassen is een internationaal bekend natuurgebied.


De 14 kilometer lange mountainbikeroute met 55 hoogtemeters, loopt links en rechts van de Lage Vaart en strekt zich uit tot aan de rand van het natuurgebied Oostvaardersplassen. Het gedeelte richting de Oostvaardersplassen is een afwisselend gebied met brede paden afgewisseld met smalle paden door moerasgebieden en loofbossen.

De route bevat een aantal kunstmatige heuvels. In het Vaartplasgebied en langs de Trekweg vind je donkere bospaadjes met singletracks. 

De singletracks omvatten verrassende elementen: een houten bruggetje, obstakels van stammen, laaghangende takken en boven de bodem uitgroeiende boomwortels, een zeer technisch gedeelte dus.

Als het regent of tijdens de wintermaanden, kan de route zeer glad zijn. Door de harde klei ondergrond kan het water namelijk moeilijk weg.

Voor het Kotterbos zijn plannen ontwikkeld met Staatsbosbeheer, de gemeente Almere en de provincie Flevoland om de route ook geheel te voorzien van halfverharding. Dit plan is onderdeel van een groot project voor de ontwikkeling van het gebied tussen de Buitenring, de Kotterbosweg en de Oostvaardersplassen. Intentie is om na het verkrijgen van alle instemmïng en vergunningen medio 2022 met de ontwikkeling te beginnen.

Vanaf de route Kotterbos is een verbindingsroute naar en vanaf de routes Kemphaan/Braambergen uitgepijld.

Route Kotterbos verninderd begaanbaar. Door groot bosonderhoud is de route deels onbegaanbaar geworden. Mede hierdoor en het te kort aan vrijwilligers heeft de stichting besloten het onderhoud voorlopig stil te leggen.