Giant/LIV Track Braambergen


Niveau: classificatie blauw, gemiddeld

18 April 2022

Na behoorlijk wat werk hebben we de route Braambergen nu helemaal klaar. Zie onderaan de pagina de link om het GPX bestand te downloaden.

De mountainbikeroute Giant/LIV Braambergen is aangelegd op de drie heuvels van de voormalige vuilstort Braambergen. Deze stortlocatie is al meer dan 10 jaar in ruste en heeft nu een recreatieve bestemming gekregen.
Naast de mountainbikeroute bevindt zich op deze locatie ook een wijngaard en een zonnepark op twee van de drie heuvels. Aangezien de mountainbikeroute op de flanken van de heuvels is aangebracht, heeft het zonnepark geen invloed op de route.

Doordat de route is aangelegd op de flanken van de drie heuvels zijn er op een relatief klein oppervlak verhoudingsgewijs veel hoogtemeters te maken. De route kan als een echt klimparkoers worden gekarakteriseerd. De trails bestaan voor 99% uit singletrack die voorzien zijn van een asfaltgranulaat-verharding. De drie heuvels op het voormalige stortterrein hebben allemaal hun eigen karakter. D totale lengte van het parkoers is 7,2 km met 325 hoogtemeters.

Aan de Groenlingweg ligt de ingang tot de track Braambergen. Je kunt het toegangshek openen met de code die op het vignet staat. Vignetten zijn verkrijgbaar bij de verkoopadressen op het tabblad Routevignet.

Direct na de ingang begint de uitdaging op de eerste heuvel, de Schapenberg, meer dan 65 hoogtemeters moeten worden overwonnen op deels zeer steile beklimming. Halverwege deze heuvel steek je, via een pittige afdaling en een kort stukje verbindingstrack, met een pumptrack, evenwichtsbalk en een stukje rock garden, over naar de tweede heuvel; de Bosberg. Deze is in het begin kort, steil en op enkele plekken technisch zeer uitdagend. Aansluitend daarop gaat de track over een lengte van ongeveer 1,5 km over de flanken van deze heuvel met op de helft weer een paar pittige uitdagingen. Totaal maak je op deze heuvel zo’n 120 hoogtemeters. Uiteindelijk kom je via een vrij steile afdaling op de aansluiting naar de derde heuvel; de Wijnberg. Op de derde heuvel ligt een bijna 2 km lange trail met zo’n, 80 hoogtemeters, waar je geen seconde over een vlak stuk rijdt en voortdurend klimt of daalt. Onderweg kom je langs de wijngaard, uniek in de wijde omgeving. Na de afdaling van deze heuvel kom je weer op de tweede helft van de heuvel waarop je gestart bent en ook daar wachten nog een aantal pittige klimmen en afdalingen met de laatste 50 hoogtemeters van de totale track.